1/18/2011

Väkisin väännettyjä puheenaiheita

Tätä onkin jo odotettu.

Siitä asti kun kuulin, että Turun Logomoon tulee näyttely Tom of Finlandin töistä, olen odottanut, että jokin iltapäivälehti tai vastaava nostaa esille ikuisuuskysymyksen: Onko tämä muka jotain taidetta?

Nyt tuo kysymys tuntuu olevan erityisen hip ja pop, onhan kyseessä HOMOeroottinen taide. Mielestäni taiteen kuuluu herättää tunteita ja keskustelua. Joskus taide voi olla kantaaottavaa, jopa provosoivaa. Taiteen kuuluu liikuttaa

Ja sitä Tom of Finland tuntuu tekevän. Edelleen. Mutta ketä se liikuttaa? Tuntuu että keltainen lehdistö haluaa meidän paheksuvan ja järkyttyvän näistä teoksista. Aivan kuin se, että tällainen näyttely on olemassa vaarantaisi jo kaikkien niidenkin mielenterveyden, jotka eivät koskaan kyseistä näyttelyä tule näkemäänkään. Suurin osa Ilta-Sanomien sivuilla olevista kommenteista onkin Tomin puolella. Lainaan kommentoija Pii:n näkemystä:
On se hienoa, että Suomesta on yhä enenevissä määrin tulossa täysin kaksinaismoralistinen siveydensipulien kehto, oikea pikkujenkkilä. Miten ihmeessä vanhemmat ovatkaan tähän päivään asti pystyneet piilottamaan pornolehtensä ja lelunsa lapsilta yöpöytien laatikoihin ja valitsemaan mihin pilttinsä vievätkään?


Logomon sivuilla mainostetaan myös näyttelyn yhteydessä järjestettäviä yleisöluentoja queer-kulttuurista ja kuvataiteesta, mutta tarkempaa ohjelmaa ei löytynyt. Ehkä luennot ovat vasta myöhemmin. Oman vierailun voisikin sitten ajoittaa jonkin kiinnostavan luennon yhteyteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti