2/11/2011

Kaapit auki ja kiinni

Telakalla järjestettiin eilen 10.2. 2000-luvun kaapit – kuinka ulos heteronormatiivisuudesta? -keskusteluilta. Järjestämässä tapahtumaa oli YTHS ja Tampereen SETA. Tuntuu mukavalta, että yliopistolla ja SETA:lla on tämänkaltaista yhteistyötä. Aihe tosin vaikutti jo etukäteen haastavalta ja siksi se sitten keskustelussa paljastuikin.

Itse paneelikeskustelu oli lepsusti rakennettu ja joihinkin asioihin jäätiin aivan liian pitkiksi ajoiksi jumiin. Olisin kaivannut keskustelun ”ohjaajilta” jämäkämpää otetta ja täsmällisempiä kysymyksiä paneelissa olleille profiileiltaan hyvinkin erilaisille keskustelijoille. Uskon, että se olisi herättänyt yleisössä myös enemmän erilaisia kommentteja, nyt kaikki tuntuivat vähän kertovan samoista asioista. Keskustelu ylipäätään aaltoili epämääräisesti aiheesta toiseen ja käsitteli asioita, joita on muutenkin mediassa jauhettu jo aivan riittämiin.

Salissa oli myös jokseenkin omituinen tunnelma. Luulisi, että tämänkaltaiseen tilaisuuteen voisi hyvillä mielin tulla kuka vain. Nyt tuntui, että ”väärien” tai vanhentuneiden termien käyttäjien kimppuun hyökättiin voimallisemmin kuin olisi ollut tarpeen. Tuntui että asiassa vähän vähemmän sisällä olevien äänet jäivät kuulomattomiin, mikä ei kaappien purkamisen kannalta ole mitenkään hyödyllistä. Kaappien purkaminen on vaikeaa kaikille, miksi ryhtyä kilpailemaan siitä kuka tekee sitä parhaiten? Kaikilla kuitenkin on näkemys inhimillisyydestä, toisille asiat vain ovat tutumpia kuin toisille. Yhteistä päämäärää ei mitenkään auta se, että lähdetään osoittelemaan sormella hyväntahtoisia ihmisiä, jotka sattuvat tekemään muutaman huonon sanavalinnan.

Panelistien taso oli kirjava monella tapaa. Eniten ajatuksia mielestäni herättivät Tamyn yhdenvertaisuusvastaavan Pieta Hyvärisen ja Tampereen Setan edustamassa olleen Mikko Väisäsen kommentit, jotka liikkuivat miellyttävän suurissa linjoissa, joita tällainen aiheenasettelu vaatii. Tampereen yliopiston epäheterojärjestöä Sekavaa edustamassa ollut Hanna Hakko taasen ”kaapitti” itsensä lesboksi, vaikka vastikään oli esiintynyt City-lehden biseksuaali-jutussa. Ihmettelin tätä kovasti, sillä kyseessähän nimenomaan oli tilaisuus jossa mietittiin miten näistä kaapeista päästäisiin eroon. Muutenkin biseksuaalit ja aseksuaalit jäivät turhan vähälle huomiolle.

Kaikesta tästä kritiikistä huolimatta nautin keskustelusta ja kiinnostuksella odotan muita vastaavia tilaisuuksia!

Edit 10.3. Lisätty yhden panelistin nimi tekstiin.

3 kommenttia:

 1. Kiitos rakentavasta ja johdonmukaisesta palautteesta.
  Aihe oli/on tosiaan haastava ja ehkä pienemmällä haarukoinnilla olisi päässyt teemoihin syvemmälle, toisaalta taas tämä olisi ehkä jättänyt aiheen moninaisuuden ja moniäänisyyden kuulumattomiin.
  Hyvä, että toit esille bi- ja aseksuaalisuuden, jotka toki olivat sisäänrakennettuina laveassa nimikkeessä "seksuaalinen suuntautuminen", mutta jotka olisivat toki sopineet tulla erikseenkin mainittua.

  Yksi panelisteista
  Mikko Väisänen, Tampereen Setasta

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi!

  Saankin vaihtaa nimesi tuohon tekstiin, etsiskelin sitä kuumeisesti netistä, mutta ilmeisesti nimesi ei ollut panelisteissa mukana vielä ennakkoinfoissa. Mukavaa, että palaute tuli näin perille! Kiitos, että jaksatte järjestää näitä tilaisuuksia, innolla odottelen esim. tulevaa vaalipaneelia! :)

  VastaaPoista
 3. Tampereen Seta mukana homofobian vastaisessa rintamassa Omaksi kuvaksi -videolla

  Mediassa käyty keskustelua nuorille suunnatusta Älä alistu -kampanjasta, jonka sanoma on seksuaalivähemmistöjä syrjivä. Valtakunnallinen Seta yhdessä muiden nuorisoyhteisöjen kanssa on ottanut kärkkäästi kantaa kampanjaa vastaan.

  Tampereen Setan sosiaalisihteeri Minna Minkkinen toteutti yhdessä päivässä yhdistyksen aktiivien kanssa homofobianvastaisen videon, jolla halutaan sanoa nuorille, että homous iloinen ja kunnioitettava asia siinä missä heterouskin. Valtaosa tämän jo tietävätkin.

  Mukana Omaksi kuvaksi -videolla olevat haluavat omilla kasvoillaan ja sanoillaan välittää viestin nuorille, että he ovat ainutlaatuisia juuri sellaisina kuin ovat. Tuttuja kasvoja videolla on muun muassa Taekwon-Don maailmanmestari Nyyti Korolainen ja kansanedustajat Minna Sirnö ja Oras Tynkkynen.

  Omaksi kuvaksi -video löytyy osoitteesta:
  http://www.youtube.com/watch?v=Qe5DhBPPVaY

  VastaaPoista