12/17/2010

Egobuustausta nuorille homoille

Luin uusimmasta NHL-lehden numerosta It gets better -kampanjasta, jonka tarkoituksena on kertoa nuorille identiteettikriisissä painiskeleville homoille, että jonain päivänä kaikki vielä muuttuu paremmaksi. Maailmalla sellaiset julkkikset kuin Adam Lambert ja  Kesha ovat tehneet videot kyseistä kampanjaa varten. Kampanjan sivuilta löytyy kosolti myös aivan tavallisten homojen videoita ja kaikki lupaavat samaa: Se muuttuu paremmaksi.

Katsoin suomalaisten tekemän it gets better -videon, joka löytyy täältä. Videolla on ihmisiä Marco Bjuströmistä Tuija Braxiin  puhumassa siitä kuinka on okei olla gay. Aluksi mietin mihin tällaisiä videoita oikein tarvitaan. Miksi nuori seinäjokelainen lesbo tarvitsee kiiltäväotsaisen Alexander Stubbin sanomaan että homoseksuaalisuus on yhtä luonnollista kuin heteroseksuaalisuus? Eikö hän tiedä sitä jo?

Hiljalleen aloin kuitenkin liikuttua. Kaapista ulos tulo ei ole yksinkertaista, yhteiskunnan ja lähipiirin hyväksynnästä voi harvoin olla varma. Teini-iässä ihminen on kenties herkimmillään. Identiteetin muotoutuminen ja oman kelpaavuuden  jatkuva testaaminen käyvät voimille. Miten sopeutua yhteiskuntaan, joka koko ajan olettaa sinun olevan hetero, vaikka olisitkin jotain aivan muuta?

Loppujen lopuksi jokainen meistä haluaa tulla hyväksytyksi omana itsenään. Mikä valaisi omanarvontuntoa paremmin nuoriin kuin se, että hänelle sanotaan hänen olevan hyvä, että hän riittää?

Bussipysäkkien "Make on HOMO" -solvauskirjoitusten rinnalle tarvitaan juuri jotakin tällaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti