3/16/2011

Seksuaalisuutta ja synkkiä sävyjä

Tunnen itseni vähän typeräksi. Tunnen, että olen ollut helposti narautettava hölmö. Menin kunnolla lankaan, kun luulin, että Black Swan olisi kiltti, hieman laskelmoitu lesboleffa. Se, että siinä on tyttöjen välistä jännitettä (ja vähän tapahtumaakin) ei tehnyt olostani huijattua, vaan se että elokuvan monikerroksinen tematiikka, joka mielenkiintoisesti pyöri mm. ruumiillisuuden ja seksuaalisuuden tiimoilla oli irvokkaasti typistetty Natalie Portmanin lausunnossa laskelmoiduiksi lesbokohtauksiksi. Se ei ollut mitään niin yksinkertaista. Black Swan oli synkkä ryöpytys, joka oli ladattu täyteen merkityksiä.

Mielestäni leffa oli seksuaalisuuden käsittelyssä kerrassaan kiinnostava. Siinä rikottiin tabuja: näytettiin tytön masturbointia, vihjailtiin äidin ja tyttären välisestä insestistä sekä esitettiin seksi ylipäätään sangen epäkonventionaalisella tavalla. Se kyseenalaisti sitä millä tavalla olemme tottuneet näkemään seksin ja millä tavalla se meille näytetään. Olin ilahtunut. Elokuvana Black Swan ei ollut mikään aikaa kestävä mestariteos, mutta uskon, että se tulee herättämään ajatuksia muissakin kuin minussa. Välillä leffa sortui pieneen rautalangan vääntöön, mutta pääosin teemojen käsittely oli sopivan hienovaraista ja auki jättävää.


Eduskuntavaalit lähestyvät ja niin myös Sateenkaareva vaalipaneeli, joka on 7.4 Tampereen yliopistolla. Kattaus näyttää sangen kiinnostavalta! Puhuttavat asiat ovat tärkeitä, mutta viime aikaisten tapahtumien valossa ykkösäänestyskriteerikseni on kuitenkin noussut ydinvoimavastaisuus. Onneksi Pirkanmaaltakin löytyy monia hyviä ehdokkaita, jotka täyttävät mielipidetoiveeni!

Kuva täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti