4/26/2011

Gorilloja Tampereella

Kovin on ollut kesäistä ja lämmintä, tänään tosin sää kylmeni ja olikin juuri sopiva päivä mennä kuuntelemaan (tai tässä tapauksessa enemmänkin katsomaan) luentoa feminismistä taidemaailmassa. Yhdysvalloissa paljonkin vaikuttaneiden Guerrilla girlsien kaksi perustajajäsentä tulivat tänne Tampereelle pitämään esityksen ja herättämään keskustelua taidemaailman miehisyydestä ja muutenkin yleisestä normatiivisuudesta, joka syrjii etnisiä vähemmistöjä ja osittain myös hlbt-väkeä.

Ryhmän jäsenet haluavat julkisuudessa esiintyä anonyymeina ja he käyttävät gorillanaamioita kasvojensa suojana, tällä he haluavat korostaa sanomaansa itsensä sijaan. Ryhmä on muun muassa tehnyt julistekampanjoita, joilla he ovat kritisoineet näitä taidemaailman epäkohtia.

Esimerkki gorillatyttöjen julisteista. Kuva täältä.

Luentona tapahtuma oli varsin mielenkiintoinen, paikalla oli paljon väkeä ja tuntui kuin olisi ollut rock-konsertissa, tunnelma oli tiivis ja ihmiset innokkaita näkemään nämä kuuluisuudet. Ainakin Suomessa tämä gorillapukumeininki tuntui siis toimivan aivan toisin päin kuin sen pitäisi. Olihan gorilloilla toki asiaakin ja hyvää asiaa, mutta luulen, että ainakin suurin osa paikallaolijoista oli valveutuneita näiden asioiden suhteen. Itsekin olin varsin hyvin kartalla, vaikka ennen luentoa luin vain muutaman lehtijutun kyseisestä ryhmästä.

Sinänsä arvostan ryhmän työtä ja koskaan ei tarpeeksi nosteta eriarvoistavia käytäntöjä pöydälle, mutta jokin esityksessä ärsytti minua suunnattomasti. Ehkä se oli amerikkalainen esitystapa. Ehkä se, että puhe rönsyili jokseenkin holtittomasti myös taidemaailman ulkopuolelle, vaikka juuri taidekentästä olin tullut kuulemaan. Puhetta tuli muunmuassa naisten hysterian historiallisista, nykypäivän näkökulmasta käsittämättömistä hoitokeinoista ja gorillat esittelivät myös erilaisia naisstereotyyppeja. Hyviä esiintyjiä naiset toki olivat ja muutaman kerran nauratti, mutta mitään ihmeempää säväystä luento ei minuun tehnyt.


Kuva täältä.

Uskalsin myöntää olevani feministi jo ennen tätä esitystä (niin kuin hyvin moni muukin yleisöstä), joten luulenpa, että kohderyhmä tälle luennolle oli nyt hieman hakusessa. Tarkoituksena oli herättää keskustelua, mutta nyt tultiin pikemminkin fanittamaan idoleita. Mutta hienoa, että heidät kuitenkin saatiin tänne, aplodeista päätellen jotain tällaista oli kaivattukin.

Lisää tietoa Guerrilla girlseista: http://www.guerrillagirlsontour.com/

P.s. Kesän puuhia suunnitellessa kannattaa muistaa tämä: http://www.tamperepride.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti