5/01/2011

NE lähestyy!

Teema helli eilen Euroviisufaneja mahtavalla viisuillalla. Ensin esitettiin dokumentti, Euroviisujen salattu historia ja heti perään kaikkia munkkejakin makeampi finaali vuodelta 2006. Turha kai edes sanoa, millainen tulos silloin viisuille saatiin.

Ensin esitetty dokumentti oli erittäin mielenkiintoinen ja se löytyy Yle areenasta. Dokumentin kaksi osaa esitettiin peräkkäin ja siinä sidottiin Euroopan historia yhteen viisuhistorian kanssa. Ohjelmaan olikin löydetty upeita yhtymäkohtia ja se jaksoi pitää otteessaan aivan loppuun asti. Vaikka dokkari oli tehty Australiassa, Suomi oli yllättävän paljon esillä. Uskoni siitä että Suomessa viisut otetaan ehkä hieman vakavammin kuin muualla Euroopassa vahvistui.

Dana International, kuva täältä
Toisesta osasta löytyi myös hieman homohistoriaa. Dokumentti pohdiskeli sitä kuinka vuonna 1998 Euroviisut tulivat ulos kaapista Dana International voiton myötä. (Dana International on transsukupuolinen ja esiintyy muuten myös tämän vuoden viisuissa!) Lisäksi paikalliset toimijat nostivat ensimmäistä kertaa homoyleisön eturiviin hurraamaan. Tästä lähtien viisut onkin usein näkyvästi yhdistetty gaykansaan. Esiin nostettiin myös Moskovan viisujen aiheuttamat hämmingit, kun viisujen aikaan järjestetty homoparaati hajotettiin ja poliisi vaani homoja kaduilla, vaikka samaan aikaan arviolta 3000 homoa hurrasi viisujen katsomossa. Vaikka muuten eivät viisut kiinnostaisikaan, kannattaa tsekata ainakin tuo dokkarin toinen osa juuri noiden homoteemojen vuoksi. Myös kirjassa Sateenkaari-Suomi on mielenkiintoisesti avattu homojen ja euroviisujen suhdetta.

Viisulauantai oli oiva keino nostattaa viisuhuumaa, itsellä ainakin kuume kohisee jo korvissa, vaikka viisuihin on vielä yli viikko. Ihanuutta riittää tänäkin vuonna kolmelle päivälle ja Suomen edustaja, Paradise Oscar, aloittaa urakkansa jo tiistain semifinaalissa. Toivon kovasti jatkoon pääsyä, että olisi jännittävämpää tapittaa finaalia. Olen rakastanut viisuja jo vuosia, ne ovat minun jääkiekon MM-kisat.

Kriittisyyttä on turhaa hakea näistä viisupostauksista, Euroviisut ovat minulle kritiikkivapaa alue. Sen ihanuus on juuri siinä, että mitä kamalampaa se on, mitä enemmän se noudattaa omia kaavojaan ja mitä överimpää se on, sitä enemmän sitä rakastan. Joten aivot narikkaan ja silmät ja korvat vaikka tätä kohti:EDIT: kieltä muutettu korrektimmaksi 25.12.2011.

2 kommenttia:

  1. TransSUKUPUOLINEN. Transseksuaali on vanhentunut käsite, ja viittaa enemmän transvestiitteihin, joihin transsukupuoliset eivät halua tulla niputetuiksi. Käyttämällä termiä "transseksuaali" loukkaat about 99% transsukupuolisista. Harvemmin homojakaan kutsutaan systemaattisesti hinteiksi ellei tarkoitus ole pilkata.

    VastaaPoista
  2. Aiheellinen huomio ja olen kyllä (nykyään) tietoinen tästä termin käytöstä. Valitettavan usein edelleenkin näkee tuota muotoa käytettävän ihan fiksuissakin yhteyksissä. Mutta itsekään en tuolloin about vuosi sitten tiennyt termissä olevan mitään väärään, vaikka nykyään pistääkin silmään. Oppia ikä kaikki. Pahoitteluni. Ja hauskaa että olet näinkin vanhaan blogikirjoitukseen jaksanut kommentoida! :)

    VastaaPoista