11/22/2011

John-Eleanor

Nukketeatteria aikuisille?

Myönnän, olin aluksi epäluuloinen. Nyt hävettää, että olin. En pysty enää edes ymmärtämään miten olen näinkin kauan saattanut liittää nukketeatterin vain käsinukkeihin ja lapsiin. Se voi olla paljon paljon muutakin.

Kuva täältä.
Olin katsomassa Turussa Nukketeatterifestivaaleilla esitystä John-Eleanor, joka kertoi keskiajasta, normeista ja niiden koettelemisesta. Pohjana esityksessä oli 1300-luvulla tehty oikeuspöytäkirja, jossa syytettiin John Rykener nimistä henkilöä maksulisen seksin harrastamisesta miesten kanssa naiseksi pukeutuneena. Tämän tapauksen pohjalta oli kirjoitettu mielenkiintoinen jossitteluhistorian omainen katsaus queeriin elämään aikana, jona queerin kaltaisia käsitteitä ei vielä ole ollut olemassakaan.

Vaikka kulttuurit muuttuvat, normitukset eivät. Aina on normeja, joiden mukaan meidän pitäisi elää. Mutta näitä normeja ei voisi olla olemassa, jos ei olisi olemassa hyljeksittyä toiseutta. Queer-teoreettiset ajatukset olivat läsnä koko teoksen ajan ja itse koin näytelmän hyvinkin ajatuksia herättävänä, surullisena ja kantaaottavana. Historiankirjoitustakin purkavana. Huumoria mahtui silti runsaasti mukaan ja olin oikeastaan kiitollinen ettei esimerkiksi prostituution julmuutta ihan kaikessa kauheudessaan heitetty silmille, vaan se verhottiin huumorin pukuun.

Näytelmä oli koko ajan hyvin tietoinen itsestään ja sitä oli etäännytetty monin eri keinoin. Koko ajan tuotiin näkyviin historiankirjoituksen ongelmia, sitä voiko yhdestä oikeuspöytäkirjasta ylipäätään päätellä enempää kuin siinä sanotaan ja voiko kaikkea sitä mitä siinä sanotaan ottaa todesta. Kiinnostavia näkökulmia toki, mutta tarinanarkkarina minuun parhaiten upposi fiktiivinen John-Eleanorin elämäntarina. Esitys alkoi naulakkohuoneesta, johon näyttelijät tulivat ikäänkuin esittelemään tulevan näytelmän. Ymmärrän tämän tehokeinon etäännyttämisen välineenä, mutta en silti oikein tiedä oliko se täysin tarpeen. Luulen että sama olisi hoitunut mukavammin penkeillä istuessa.

Nukketeatteritaiteilija Timo Väntsi esitti taidokkuudella ihmisyyttä käyttäen vain käsiään ja erilaisia nukkeja. Olin aivan sanaton. Harvoin näkee niin intensiivistä tunneilmaisua kuin tässä nukketeatteriesityksessä. Enkä ole koskaan nähnyt näin monipuolista seksin kuvausta teatterissa. Miten voikaan niin pienillä eleillä näyttää niin paljon?

Kaiken kaikkiaan esitys oli mieleenpainuva. Aiheelle tehtiin kunniaan mukavalla tavalla ja oli upeaa nähdä mihin kaikkeen nukketeatteri taipuu.

3 kommenttia:

  1. Näinkin tämän nukketeatteriesityksen esittelyn uutisissa. Kiinnostava ja rohkea aihe! :) Hauskaa kuulla, että se myös on hyvä, vaikka uskoinkin niin alusta asti.

    VastaaPoista
  2. Ja hupaisaa, että blogeillamme on näin samanlaiset nimet! :-D

    VastaaPoista
  3. Heh, no eipä sanasta sateenkaari ihan hirveän montaa väännöstä pysty tekemään! :D

    VastaaPoista