11/27/2011

Sairaan hyvää sarjakuvaa

Tuntuu, että viime aikoina kaikki kirjoittamani kulttuurimerkinnät ovat olleet järkyttävän positiivisia, kehuvia, jopa ylistäviä. Enkö enää törmää huonoon kulttuuriin vai enkö huomaa näitä kehnompia tuotteita? Ehkä en halua suomia ketään täällä blogissani? No, oli miten oli täältä niitä taas tulee. Nimittäin kehuja.

Kohteena on tällä kertaa tamperelainen (oi kyllä, Manse rulaa!) sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo. Lainasin kirjastosta Takalon albumit Kehä, Tuuli ja myrsky sekä Jää. Rakastuin ensi silmäyksellä Takalon piirrosjälkeen ja kuvalliseen ilmaisuun, joilla hän onnistuu kertomaan yhdessä ruudussa enemmän kuin sanat koskaan. Se miten henkilöiden ilmeillä ja katseilla kuljetettiin tarinaa oli ensiluokkaista. Tykästyin myös harmaaseen värimaailmaan.

Mutta ennen kaikkea Takalon tarinoissa estradille nousee maailmankuva ja arvomaailma. Kerrankin feminismiä ei peitellä eikä hävetä. Takalon albumit ovat täynnä feminististä energiaa, eritoten Tuuli ja myrsky, joka käsittelee raiskausta ja anarkistisen yhteisön reaktiota siihen. Tarina kylpee vihassa, mutta samalla se onnistuu olemaan moniääninen ja sitä voi lukea myös voimaannuttavana. Seksuaalisuuden monimuotoisuus on Takalon sarjakuvissa vahvasti läsnä. Queer-sanaa ei missään vaiheessa sanota, mutta se huokuu joka sivulta. Queer ei ole vain sateenvarjokäsite erilaisille seksuaalisille identiteeteille vaan samaistuttava ja elämänmakuinen identiteetti sinänsä. Takalon sarjakuvissa halua ei sidota tiettyyn tarkkarajaiseen seksuaali-identiteettiin tai sukupuoleen.

Ensimmäisenä minut hurmasi nuorista nyrkkeilyä harrastavista tytöistä kertova albumi, Kehä, joka kosketti minua ihan kyyneliin asti. Jää-albumi sisältää lyhyempiä tarinoita, joissa Takalon monipuolisuus todella pääsee esiin.

Joululahjavinkkinä voisin mainita, että Tiitu Takalo on tehnyt seinäkalenterin vuodelle 2012 ja niitä voi ostaa ainakin joulukuun Queer-kerhosta, 8.12. Kahvila Hertassa. Lisää infoa Takalosta, hänen töistään ja mainion käsityksen hänen tyylistään löytää täältä: http://www.tiitutakalo.net/

2 kommenttia:

  1. Tiitu on mahtava, äitini osti pari vuotta sitten minulle Tyhmä tyttö ja Jää -albumit ja pidin ja pidän vieläkin entistä enemmän.

    VastaaPoista
  2. Hienoa, että tykästyit Kehään ja muihinkin Tiitun sarjakuviin. :) Olen lukenut myös nuo kaksi muuta albumia, ja kaikki ovat kolahtaneet. Pidän Tiitun tarinoissa juuri feminismistä ja itselleni tunnistettavasta queer-henkisestä maailmasta. Ja heh, mulla on tuo ensi vuoden seinäkalenterikin!

    VastaaPoista